hamburger overlay

Omsorg for en voksen

 

Det å ta ansvar for omsorgen for en forelder, ektefelle eller venn er en utrolig sjenerøs avgjørelser--en som flere og flere personer står overfor hvert år. Omsorgsgivende forhold er både givende og stressende idet du lærer hvordan du kan hjelpe noen med å kontrollere deres diabetes, tilrettelegge andre medisinske tilstander og fremdeles finne tid for dine egne behov. Som en omsorgsgiver blir en allerede travel hverdag enda mer travel. Du kan ikke gjøre alt men du vil føle deg bra siden du vet at du gjør ditt beste.
Du kan begynne med en skriftlig plan. Begynn med å snakke med en lege om tingene som personen du har omsorgen for, vil trenge. Tenk på alt, fra hjelp med handling av mat, transport med spesielt utstyr, administrasjon av medisin og daglig personlig omsorg. Deretter, fastsett hvem som vil være ansvarlig for å utføre disse tingene—fagfolk, du, eller villig familie og venner.
Selv om diabetes kan kontrolleres føler folk seg ofte sliten av behovet til å kontinuerlig passe på hva de spiser, måle blodsukker og få nok fysisk aktivitet. Idet en person blir eldre kan disse kravene bli enda hardere og passe på, spesielt om de har andre medisinske problemer, slik som dårlig syn, redusert bevegelighet eller fordøyelsesproblemer.
Husk at det kan være vanskelig for en person som blir eldre å godta fakta at han eller hun trenger hjelp. Ingen vil føle det som om de har tapt sin selvstendighet. Gjør ditt beste for å kontinuerlig snakke med din omsorgstrengende som en voksen, og gjør dem så involvert som mulig med hensyn til avgjørelser om deres egenbehandling. Jo mer selvhjulpen de forblir, desto mer energi har du til overs for deg selv.

Tips til omsorg av voksne

  • Det kan være hardt for noen personer å akseptere at de ikke lenger kan ta hånd om seg selv. Jobb med personen du har omsorg for, for å fastsette hvor mye han eller hun fremdeles kan gjøre. Bruk din fantasi, og du vil finne på måter å hjelpe personen du har omsorg for slik at de føler seg mindre avhengig av deg.
  • Innled samtaler. Selv når du føler at det ikke er noe å snakke om, snakk om det som skjer utenfor vinduet eller nyhetene. Det å snakke hjelper til med å holde mennesker skjerpet og sosialt involverte.
  • Gjør huset mer sikkert. Fall kan være følelsesmessig rystende, og kan gjøre at en person føler seg hjelpesløs og redd. Hjelp personen med å få hans eller hennes syn og hørsel kontrollert regelmessig, og fjern farer fra gangveier.
  • Lag et tryggere bad ved å bruke en sklisikker matte i dusjen eller en dusjstol. Sikre at alle håndklebarrer er godt sikret, og overvei et hevet toalettsete om personen har problemer med å komme seg opp fra stoler.
  • Oppfordre dine kjære til å holde seg involvert i samfunnsgrupper og følg opp ting som interesserer dem. Fysisk aktivitet, slik som gange eller hagearbeid, er flott for å holde en persons hjerne og kropp frisk.
  • Bli involvert med en støttegruppe for omsorgsgrupper--enten spesifikk til omsorgsgivere for diabetikere eller en generell gruppe. Mange personer har stått overfor lignende utfordringer, og de vil ha gode råd til deg.
  • Sett av tid til deg selv. Du vil behøve og fortjener tid til å sysle med egne interesser og mål. Omsorgsgiving betyr ikke at du må sette ditt eget liv på hold.
  • Ta en nærmere kikk på deg selv. Om du ikke sover nok, viser tegn på depresjon, føler deg sint hele tiden eller overser deg selv, er det ikke sikkert omsorgsarbeidet fungerer. Ikke føl deg skyldig. Foreta de nødvendige endringer eller overvei en annen løsning.

 

Del

sortert under: