hamburger overlay

Omsorg for tenåringer

 

Det er ingen hemmelighet at det å være en tenåring er vanskelig. Det å tilføye presset med diabetes og egenbehandling på en tenåring gjør det ikke enklere. Dette er en viktig tid for hele familien—din tenåring er ivrig etter å oppnå selvstendighet, og vil gjøre seg klar til videregående eller den voksne verdenen. Men de trenger fremdeles din rettledning og støtte.

Det er viktig å forstå at denne tilstanden kan påvirke hvem som helst i hvilken som helst alder. Det å ha diabetes betyr at du og ditt barn vil ha mer ansvar enn andre gjennom årene, men det bør ikke redusere ditt barns livskvalitet. Faktisk kan økt egenkontroll være i ditt barns favør.

Selv om diabetes kan kontrolleres er det en sykdom med potensielt skadelige og langsiktige komplikasjoner. Det er viktig at din tenåring forstår viktigheten av god blodsukkerkontroll i dag, da det vil gjøre at faren for komplikasjoner avtar og at man får et godt liv som eldre.

For å sikre at ditt barn godtar best mulig egenomsorg, dra nytten av muligheten til å lære opp hele familien. Oppfordre din tenåring til å bli involvert med andre personer med diabetes på hans eller hennes egen alder - og finn en foreldregruppe for deg selv.

Snakk med din tenåring

Dette er en spesielt følsom tid—tenåringsårene er en berg- og dalbane. Du kan ikke begynne å gjette hva de tror, og du kan ikke forvente at de vet hva du tenker, så vær sikker på at du tar tak i hver mulighet til å snakke åpent om hva som foregår i deres liv.

Dette er også en passende tid for deg å snakke med din sønn eller datter som en voksen. Du kan ikke fortelle dem hva de skal gjøre lengre—du må forhandle regler og involvere dem i avgjørelser om deres egenbehandling.

Tips for omsorg av tenåringer

  • Velg ord med omhu. Ikke kall blodsukker eller blodsukkermålinger ”gode” eller ”dårlige", i stedet bruk ”høyt”, ”lavt” og ”normalt”.
  • Når blodsukkeret er høyt, bestem hvordan dette skal adresseres. Straff er ikke passende og kan lede til at de ikke forteller sannheten neste gang. Om høyt blodsukker er et resultat av overspising, ros din tenåring for å være ærlig om det og opprett en plan for å unngå at det skjer i fremtiden.
  • Ikke gjør det slik at alt handler om diabetes. Husk og spørre, ”Hvordan var det på skolen i dag?”, eller “Hvordan var det på trening?”—ikke bare “Hvordan var ditt blodsukker i dag?”.
  • Aldri la ditt barn bruke diabetes som en unnskyldning. Forklar dem at om de prøver å bruke diabetes som en grunn for å gi uttrykk for sine følelser kan det like lett brukes som en grunn for å forhindre dem fra å gjøre det de har lyst til.
  • Del dine bekymringer om senkomplikasjoner, men ikke bruk dem som skremsel. Dette kan virke motsatt—din sønn eller datter kan begynne å tro at det ikke er noe vits i å passe på sin diabetes.
  • La din tenåring snakke alene med legen. Ikke bare vil de snakke mer åpent om det de tenker på, men de vil kunne ta veiledning direkte fra legen som kan ta noe av presset fra deg.
  • Viktigst av alt er konsekvens og disiplin viktig for din tenåring. Noen ganger føler foreldre synd på en sønn eller datter med diabetes og prøver å gjøre det bedre for dem ved å være mer fleksibel på andre områder. Dette vil ikke hjelpe i lengden — det kan faktisk gjøre det vanskeligere for din tenåring å klare seg i den virkelige verdenen.

Del

sortert under: