hamburger overlay

Blodprøvetaking

Egenkontroll av blodsukker er svært viktig for å redusere risiko for diabetes senkomplikasjoner1. Den daglige oversiktene over blodsukkeret ditt gir deg muligheten til å ta riktige steg i retning av optimal kontroll. Uansett, så er det enklere å motivere seg selv for å teste når du vet at det ikke vil gjøre så vondt.
Hvordan kan du ellers bruke noen få sekunder på å få et klart bilde av hva som skjer i kroppen din?

Det er derfor vi har satt sammen denne listen av tips for å redusere "Aau"-faktoren.

  • Stikk deg på tykksiden av fingertuppen, ikke på tuppen (fingerputen). Fingerputene, den delen hvor fingeravtrykket ditt er, er fulle av nervefibre.2 Fingerputene er jo den delen av kroppen vi bruker for å kjenne på ting. Så bruk ikke tuppen av fingeren, men stikk deg på tykksiden slik at å måle blodsukker ikke ødelegges i forhold til smerte og din evne til å føle ting.
  • Skift stikkested. Det er enkelt å bare stikke seg i den samme fingeren og på samme sted hele tiden, men det er en vane man bør legge fra seg. Bruk alle fingrene (unntatt pekefinger og tommel).
  • Bruk varmt vann og såpe for å rengjøre hendene. Som et ekstra pluss, øker varmt vann blodtilførselen til fingrene, noe som gjør det enklere å få ut blod.3
  • Hold huden din myk. Regelmessig bruk av fuktighetskrem vil holde hendene dine myke, og det vil være enklere å måle blodsukker. Bare husk å velge krem uten alkohol og parfyme. Spør eventuelt på apoteket eller helsepersonell om anbefalinger.
  • La tyngdekraften gjøre sitt. Ikke trykk/"melk" fingeren - la armen henge på siden av kroppen og rist eventuelt litt på den for å få blodet til å komme ut i hendene. Dersom det er nødvendig kan du forsiktig "melke" fingeren, men ikke trykk hardt.3
  • Skaff deg en vibrasjonsfri blodprøvetaker. Det er kun Accu-Chek blodprøvetakere med den patenterte Clixmotion-teknologien som ikke har vibrasjoner, verken når lansetten går inn eller ut av vevet. Dette er viktig for å ikke skade huden din.4 Ikke stikk dypere enn nødvendig. Accu-Chek blodprøvetakere kan stille inn stikkedybden og har hele 11 ulike alternativer.
  • Test på alternative steder. Snakk med helsepersonell om du kan gjøre dette.5

Les mer om Accu-Chek Guide og hvilke andre blodsukkerapparat som er anbefalt til diagnostikk av diabetes og svangeskapsdiabetes her: 
https://www.noklus.no/glukose-diagnostikk-av-diabetes/anbefalte-instrumenter/glukoseinstrumenter-til-diagnostikk-av-diabetes-og-svangerskapsdiabetes/ 

 

1 American Diabetes Association. "Standards of Medical Care in Diabetes." Diabetes Care 30-1, 2007.

2 Robert A. Freitas Jr., Nanomedicine, Volume I: Basic Capabilities, Landes Bioscience, Georgetown, TX, 1999. Available at: http://www.nanomedicine.com/NMI/7.4.6.1.htm. Accessed September 24, 2007.

3 Canadian Diabetes Association. "Lessening Pain from Fingertip Testing." Available at:http://www.diabetes.ca/Section_About/fingertip.asp. Accessed April 15, 2008.

4 Roche Diagnostics product information. Data on file.

5 Få fakta om testing på alternative steder før du begynner med dette. Snakk med din behandler om dette kan være noe for deg.

Del

sortert under: