hamburger overlay

Omsorg for barn

En diabetesdiagnose bør ikke redusere ditt barns livskvalitet. God egenkontroll er derfor viktig.

Som en forelder for et spedbarn eller mindreårig nylig diagnostisert med diabetes, kan ditt barns diagnose påvirke deg mye mer enn det gjør for ditt barn. Barnet er jo fullstendig avhengig av deg for all omsorg, ikke bare diabetesbehandlingen. Selv idet barnet ditt begynner å gå og snakke, vil diabetes være en meget liten del av deres verden. Barn lever i øyeblikket. Blodsukkermåling eller insulininjeksjonen som var forstyrrende i morges er glemt for lenge siden.

For din egen sinnsro, så vel som ditt barns helse, dra nytten av hver mulighet du får til å lære opp deg selv. Bli involvert i en lokal støttegruppe, hvor du kan bli kjent med andre familier som har det samme problemet hver dag. Ta også vare på deg selv. Diabetes er der bestandig og tar aldri ferie-, -om du ikke passer på kan det lett gjøre deg sliten.

Snakk med barnet ditt

Bare du vet hvor mye informasjon du skal gi til ditt barn og når det er klart til å forstå mer. For en stund kan det være nok for dem å vite at de har for mye sukker i blodet og trenger insulin for å stabilisere dette.

Men likevel er det en god ide å snakke om diabetes og dine følelser tidlig. Fokuser på fakta om blodsukkermålingene og injeksjoner—selv babyer er samstemt med måten vi sier ting på, som kan avsløre mye mer enn ordene vi bruker.

Tips om omsorg for unge barn

  • Lytt til ditt barn. Er det ting han eller hun ikke helt forstår?
  • Velg ord med omhu. Ikke kall blodsukker eller blodsukkermålingne ”gode” eller ”dårlige", i stedet bruk ”høyt”, ”lavt” og ”normalt”.
  • Gratuler barnet ditt hver gang han eller hun er modig når tiden kommer for en test eller injeksjon.
  • Gjør testing og injiseringstider varme og kjærlige. En klem etter en blodsukkertest betyr mye.
  • La barnet delta ved å velge en finger for testing eller gni injiseringsstedet etter testing.
  • Roter injeksjonssteder regelmessig. Ideelt bør du ikke injisere på samme stedet mer enn en gang hver 30 dag.
  • Gjør alt klart før testen. Gjør prosessen hurtig og rolig. Jo mindre stresset du er om det, desto mindre stresset vil barnet ditt være.
  • Samarbeid med din lege om å planlegge en total behandlingsplan som er

Del

sortert under: